Läkarstudenter
Utbildar ungdomar
Till en bättre hälsa!

Kontakta oss
Telefon: 08 642 10 00
E-post: info(at)stiftelsenchoice(dot)se

 Nu undervisar vi även för nyanlända elever!

Tack vare beviljat bidrag från Arvsfonden har vi kunnat starta ett projekt för att undervisa för nyanlända elever som går på språkintroduktionsprogrammet på gymnasiet i Sverige. Vi är inne på vårt andra år i projektet. Projektet syftar inte enbart till att undervisa för målgruppen utan även till att arbeta fram en handbok för hur lärare ska kunna undervisa sina elever gällande hälsa och droger. Under dessa tre projekt år vill vi även engagera målgruppen mer i vårt projekt så de blir en del av projektet och känner en delaktighet till vårt arbete.

Undervisningsform

Undervisningen för nyanlända elever kommer att anpassas efter elevernas behov samt språkliga kunskaper. Därför blir utbildningen mer en bas-version av vår traditionella TUTCH-undervisning. Ni kan läsa mer om TUTCH här. Undervisningen omfattar även allmänt om hälsa, fysisk aktivitet, stress och sömn.

Nytt arvsfondsprojekt: Läkarstudenter hjälper nyanlända

Läkarstudenter hjälper nyanlända

 Nedan kan du läsa loggboken för projektet!

I samband med starten för våra föreläsningar på Kungsholmen västra gymnasium så fick vi besök av självaste gymnasieministern Anna Ekström! Nyhetsbyrån Drug news fanns även på plats och frågade gymnasieministern: Vad fick du för intryck av ANT-lektionen för nyanlända?
– Oerhört bra att unga människor får sådan livsviktig kunskap. Det är ju en sak när vuxna säger att det är farligt att röka, en annan att jämnåriga förklarar varför tobak, alkohol och narkotika är negativt, svarade Anna Ekström.

Om du vill läsa artikeln så klicka här!

Nu är vi i full gång med att dela ut enkäten till våra föreläsningsklasser samt hålla i föreläsningar såklart! Nedan ser ni de första frågorna i vår enkät. Denna enkät är en för och efterstudie för att kontrollera om våra föreläsningar har givit en kunskapshöjandeeffekt eller inte.

 

Nu är äntligen Höstterminen 2017 igång! Vi på Choice kickade igång terminen med en liten rekryteringsturné. Vi åkte runt i Sverige för att rekrytera fler studenter till organisationen. Vi besökte universitet i Lund, Göteborg, Stockholm och Uppsala! Medan några kollegor var ute i landet så stannade andra kvar på kontoret i Stockholm för att påbörja arbetet med den nya enkäten för våra föreläsningar kopplat till Arvsfondsprojektet!

(2017.07.03)

Almedalsveckan 2017 har nu passerat och vi på Choice är otroligt nöjda med vårt deltagande!

Det huvudsakliga eventet för vår del var vårt egna seminarium som hölls på måndagen, där vi välkomnade Per Callermo från Arvsfonden att kort inta scenen för att presentera vårt fantastiska samarbete. Introduktionen följdes av en liten föreläsning av två av våra erfarna läkarstudenter (Ellinor Lord och Ida Regnér) som har följt med och undervisat hos oss under en längre tid nu. Sist tog vår panel plats på scenen bestående av våra två läkarstudenter Ellinor och Ida, Lena Hallengren (ordförande i utbildningsutskottet, Socialdemokraterna), Marie Nygren (Vice VD för Systembolaget), och Alice Josephson (Grön Ungdom).

Vi lämnade Visby i år med stor glädje och tacksamhet över deltagandet från alla parter innefattade våra representanter från stiftelsen, sakkunniga panelen, Arvsfondens representant, samt publiken som visade stort intresse och nyfikenhet med många bra och intressanta frågeställningar.

Vi kan också glatt meddela att vi slog vårt tidigare publik rekord med årets seminarium med ungefär 45 deltagare i publiken!

Almedals loggen

Almedalen 2017

Efter detta årets deltagande tackar vi för oss och tar med oss ny kunskap, nya kontakter och framförallt nya erfarenheter på vår resa och börjar förberedelserna för Almedalen 2018.

 

(2017.04.27)

Just nu håller vi på att samla in enkäter från elever som har fått våra föreläsningar nu under våren! Under tiden föreläser vi även på olika gymnasieskolor. Bland annat Liljeholmens gymnasium.

På bilden ser ni läkarstudent Rebecca som pratar om en del av alla farliga ämnen som finns i tobaksröken!

10 (8)

(2017.04.10)

Glad påsk och trevligt lov!

easter

Denna vecka är det lov för hela slanten på alla skolor i Stockholm! Därför passar vi på att ha en välbehövlig planeringsvecka samt en avstämning gällande projektet för att bocka av och uppdatera våra dokument! Just nu jobbar vi bland annat med en del research för att hitta den senaste statistiken och forskningen gällande nyanlända ungdomars hälsa.

glad-pask2

(2017.04.07)

I torsdags och fredags hade vi föreläsning för fem klasser på Liljeholmens gymnasium!

Rebecca och Ida föreläste tillsammans under fredagen och vi hann gå igenom kroppen väldigt noggrant och sedan koppla till hur kroppen påverkas av alkohol och tobak!

2

4 (1)

(2017.03.30)

Föreläsning och diskussion!

Idag hade vi våra sista föreläsningar på Väsby nya gymnasium! Vi gjorde en liten twist på föreläsningen för att få större utrymme för mer diskussion än vanligt! I efterhand hade vi velat avsätta större tid för diskussion och mindre för föreläsning eftersom vi dessvärre var tvungna att bryta diskussionen för att byta ämne. Under denna föreläsning var vår handläggare från arvsfonden Kajsa med på besök. Vi är glada att Kajsa hade möjlighet att medverka och få se vad det är vi gör om dagarna och vad som kommer ligga till grund för vår handbok som kommer presenteras under projektets gång!

2 (3) 6 (1) 14

(2017.03.24)

Igår besökte Choice ett hvb-hem! Tillsammans med professor Solvig Ekblad pratade vi om stress, känslor och sömn. Det blev ett fint kunskapsutbyte och vi tackar för att vi fick träffa så många fina människor!
Till höger i bild ser ni Axel som är psykologstudent som är ny här på Choice. Vi hälsar honom varmt välkommen!

17499524_1529003533779526_1275191301406462800_n

4

2 (2)

(2017.03.22)

Idag har projektassistent Mira Lidell, projektledare Maja Munke haft ett möte gällande en kommande workshop för nyanlända elever. Detta är en del av ett flertal interventioner inom arvsfondsprojektet. På bilden kan ni se en början på en brainstorm/tankekarta på de idéer som vi har inför workshopen/föreläsningen!

tankekarta

2017.03.17

Idag blev skolpersonal-enkäten sammanställd och klar. Vi fick totalt 70 respondenter från skolpersonal (lärare, kurator, skolsköterska, specialpedagog etc) runt om i landet som jobbar på språkintroduktionsprogrammet. Roligt tycker vi och tackar för många intressanta åsikter och perspektiv! Detta berikar vårt arbete och vi får en starkare insikt om hur skolpersonalens åsikt och behov ser ut!

4 (3)

(2017.02.27)

Under februari månad har projektassistent Mira och projektledare Maja framställt en elektronisk enkät till skolpersonal för att ta reda på deras behov och åsikt i frågan gällande hälsoundervisning. På bara tre dagar har vi fått in 35 svar och de fortsätter att ramla in fler svar! Superkul och superviktigt att vi får höra skolpersonalens åsikt! Keep them coming!

netigate

(2017.02.02)

Igår ordnade Stiftelsen Choice en utbildningskväll i Stockholm med deltagare från läkarprogrammet och psykologprogrammet i Stockholm och Uppsala. Vi hade glädjen att få ha riktigt inspirerande föreläsare på plats, både Choiceföreläsare och experter inom beroende och ANT(Lotfi Khemiri, Beroendecentrum/KI) och pedagogik (Gunnel Thydell). Psykologstudenterna som medverkade på utbildningen kommer även att ingå i detta projekt! Snart kommer vi ha ett möte tillsammans med psykologstudenterna och Professor Solvig Ekblad som vi samarbetar med!
Gruppbild-600x450

 –

(2017.02.01)

Förra onsdagen fick vi äran att träffa Prins Daniels sekreterare Fredrik Brodin på Slottet, för att informera om vår verksamhet. Det blev ett intensivt och intressant möte, med många bra frågor av Fredrik och utmärkta svar av våra läkarstudenter, som denna gång representerades av Cechael (Uppsala), Ida (Stockholm), Ellinor (Stockholm), Victoria (Örebro) och Keivan (Lund). Även Robert (vd) deltog på mötet. Under mötet berättade vi om våra pågående projekt, bland annat arvsfondsprojektet!

slottetgenpep-600x450 prinsdanielsekreterare-600x450

(2017.01.28)
Idag har vi föreläst för nyanlända elever på Tensta gymnasium! Superduon Ellinor och Jennifer höll i föreläsningen som präglades av härlig energi och mycket frågor från eleverna! SVT fanns även på plats för att intervjua eleverna, läkarstudenterna samt Choice VD, Robert Åkesson! Superkul!

Klicka HÄR för att läsa om vårt inslag!

1

Vårterminen 2017 är igång!

 

 

 

Aktivitet under höstterminen 2016!

December

(2016-12-12)

Idag har projektassistent Mira och projektledare Linnéa haft ett möte gällande terminsrapporten för arvsfondsprojektet. Eftersom det redan är inne i december månad börjar säcken knytas ihop för rapportens slut! Under mötet diskuterades de hinder och möjligheter som har funnits med enkäterna som har varit en befintlig del i terminens arbete. Tillsammans har vi diskuterat fram en slutsats gällande enkäternas plats i arbetet, vilket påverkar terminsrapportens innehåll och utseende. Enkäternas slutsats i arbetet kommer att förtydligas så snart som möjligt och sedan publiceras i rapporten.

(2016-12-07)

Idag föreläste Cora på egen hand för en klass på Liljeholmens gymnasium! På bilden kan ni se Cora gå igenom kroppens organ och hur det går till i kroppen när vi dricker alkohol. Lärorikt och roligt!
coraliljeholmen

 

 

November

(2016-11-11)

Idag föreläste Fredrik för en mycket frågvis klass på Liljeholmens gymnasium! På bilden ser ni en elev som precis frågat en intressant fråga. Eleven undrade varför alkohol är lagligt om det nu är så skadligt för kroppen? Det är så kul att se när eleverna börjar reflektera och diskutera gällande sådana frågor! Hur skulle ni besvara den frågan? Fråga det till en vän helgen vetja! Trevlig helg!

15095035_1392862990726915_1810055735606687586_n

Oktober

(2016-10-18)

Under oktober månad har vi arbetat med en förundersökning genom att be elever svara på en enkät i syfte till att kontrollera deras kunskapsnivåer för att sedan gå tillbaka till samma elever efter de fått ta del av våra föreläsningar för att se om det skett en förändring gällande kunskap och attityd kopplat till ANT och kroppens hälsa.

(2016-10-10)

Vi försöker alltid att väva in praktiska moment i våra föreläsningar för att göra det mer begripligt och roligare för eleverna! Idag på vår föreläsning så agerade våra läkarstudenter Darya och Vincent, läkare och patient för att redovisa hur ett möte med läkaren kan gå till. Eleverna fick vara delaktiga och hjälpa läkaren att ställa frågor till patienten!

14705737_1369079546438593_7083485204364390153_n

 

September

(2016-09-30)

Efter utbildningskvällen fick vi några nya studenter med på tåget vilket är superkul! Idag föreläste läkarstudent Henrik och Mujtaba och Camilla som är nya inom Choice tittade på. Eftersom Mujtaba kan Dari vilket är språk som man pratar i Afghanistan så fick Mujtaba ryka in i föreläsningen och hjälpa till med översättning när klassen inte förstod!

6

3


(2016-09-29)

Just nu arbetar vi med vår enkät som vi kommer att dela ut till nyanlända elever. Denna enkät är en del av vår förundersökning där vi vill veta vilken kunskapsnivå som målgruppen har samt vilka åsikter som finns.

Under våra föreläsningar för nyanlända blandar vi gärna teori med praktik och tar hjälp av olika verktyg som en kropp med avtagbara organ, som ni ser på bilden nedan! Det blir både roligare för eleverna och upplevs som mycket mer lärorikt!

dsc_0045

DSC_0046

(2016-09-28)

Idag är det dags för en utbildningskväll för att lära våra läkarstudenter mer om hur det är att föreläsa för nyanlända elever och vad som kan vara bra att veta. Utbildningskvällen leds av professor Solvig Ekblad som är legitimerad psykolog, docent i transkulturell psykologi samt enhetschef för Culture Medicine. Hon har lång erfarenhet inom området migration, socialmedicin och global psykisk hälsa. För mer information om utbildningskvällen klicka här!

solvigekblad

(2016-09-27)

Idag hade vi föreläsning med läkarstudent Anja. På bilden kan ni Anja lyssna på en elevs lunga. Just nu är det mycket fokus på kroppens alla organ under våra föreläsningstillfällen för att sedan gå vidare till information om hur kroppen påverkas av ANT (alkhol, narkotika och tobak).

14444833_1342880659058482_950898243678940500_o

 

(2016-09-26)

När vi föreläser om kroppen är det viktigt att gå igenom alla organ noggrant och möta eleverna vid deras kunskapsnivån så eleverna kan anamma den information som vi delger. Allt från att visa hur lungan är uppbyggd och dess funktion till varför hjärtat pumpar och hur det pumpar! På bilden kan ni se Anja visa hur lungorna ser ut.

14480475_1342880529058495_1259434000156714017_o

Nu har höstterminens föreläsningar kickat igång! Idag föreläste superduon Anja och Hannah för en fantastisk klass som var aktiva och hade många intressanta frågor! På bilden ser ni elever tillsammans med både läkarstudenterna, lärare och Robert som är VD för Stiftelsen Choice.

2-1

 

css.php