Läkarstudenter
Utbildar ungdomar
Till en bättre hälsa!

Kontakta oss
Telefon: 08 642 10 00
E-post: info(at)stiftelsenchoice(dot)se

Maria Larssons tal på Choicedagen Referat från 5 maj 2014

maria larsson

”Jag har träffat Choice några gånger dom har ju varit igång ett tag. Och redan första gången som jag träffade Choice (Robert och hans kamrater) så tänkte jag. WOW vilket bra koncept, vilken möjlig framgång för ett förebyggararbete. Det är den perfekta matchningen.

När det gäller alkohol och rökning så minskar användningen i Sverige. Vi ligger ganska lågt  internationellt sett. Däremot är jag riktigt orolig över cannabisanvändningen. Där ser vi ingen minskning – där ser vi en ökning. Jag har lärt mig att förebyggande arbete måste göras hela tiden  och anta nya former som passar in i det samhället som vi har idag. Vi får hela tiden nya generationer som växer upp. Det räcker inte med några projekt då och då. Det är där som jag tycker att Choice blir så jättebra.

Läkarstudenterna har legitimitet och är positiva förebilder. Dom är inte speciellt mycket äldre än gymnasieeleverna och det är viktigt i den åldern. Jag som varit tonårsförälder vet att det är en period när man slår en del i dörrar och inte alltid lyssnar så mycket på sina föräldrar. Läkarstudenter kan undervisa gymnasieungdomarna baserat på fakta – det är en perfekt matchning. Svenskar har stort förtroende för läkare, betydligt större än för de flesta andra yrkesgrupper i samhället. Man behöver inte misstänka att det är staten som kommer med någon skräckpropaganda. Jag tror att det är jätteviktigt hur man syr ihop konceptet av information.

När det gäller cannabis så är kunskapen hos unga väldigt låg. Den senaste forskningen visar ännu tydligare och skarpare hur cannabis användning påverkar våra hjärnor negativt. Den begränsar faktiskt vår IQ. Ju tidigare vi börjar desto större är risken för bestående skador. Det här vet inte ungdomar om. Man tror att cannabis är ganska ofarligt. Man blir inte våldsam, man blir inte oregerlig som av alkohol. Många säger att det är mindre farligt än alkohol. Man får ingen baksmälla dagen efter. Så går snacket bland ungdomar.

Så pris, tillgänglighet, kunskap och attityder det är dom 4 faktorer som är viktigast för hur mycket droger som unga konsumerar. Priset har blivit lägre. Tillgängligheten är väldigt stor. Ett knapptryck bort är en leverans, Spice är tom ofta lagligt och kommer med posten. Då är det superviktigt att jobba med faktakunskap och attityder. Det är då Choice blir så jätterätt.

Attityder formas ju i ett ganska komplext samspel mellan omgivningens förväntningar saklig kunskap och förebilder. Det kan inte en part klara av. Föräldrar spelar roll, skolan spelar roll men det räcker inte riktigt. Därför spelar den här typen av aktiviteter där unga möter unga en ovärderlig roll. I Sverige har vi en unikt bred uppslutning av att det är viktigt med ett förebyggararbete. Det som ändrar attityder är det mänskliga mötet. Det är också omgivningens förväntningar och dom kan se olika ut hos olika ungdomar. Positiva förväntningar hjälper, negativa stjälper!

Jag har tittat litet på pilotprojektet som Choice har drivit och är väldigt imponerad av resultaten. 240 gymnasielever är intervjuade efter 2 föreläsningar och ett elevarbete. Det är faktiskt häpnadsväckande bra resultat. 94% av eleverna kan nu fatta kunskapsbaserade beslut för egen del om ANT (om alkohol, narkotika och tobak). Kunskapsbaserade beslut, det är klart dom blir annorlunda än vad dom skulle blivit om man inte hade haft kunskapen. 53 % har en minskad lust att prova narkotika och 50 % har en minskad lust att prova tobak. Det tyder på att det är ett väldigt framgångsrikt koncept. Med stora möjligheter att göra det där attitydarbetet som det inte är så många som kan göra mot den här målgruppen.”

  • Maria Larsson KD, Barn- och äldreminister
    5 maj 2014, Karolinska Institutet, Solna

 

css.php