Ambassadör Vanessa Lindblad

VANESSA LINDBLAD – AMBASSADÖR STIFTELSEN CHOICE

Stiftelssen Choice har tillsammans med Vanessa Lindblad och hennes följare spelat in en film för att lyfta psykisk ohälsa.

“JAG VILL VARA RÖSTEN FÖR DE SOM INTE ORKAR KÄMPA”

Vanessa Lindblad, 34, är Choices nya ambassadör. Hennes framgångssaga är en inspiration för många, men hennes bakgrund rymmer också tragik. Därför vill hon nu engagera sig för psykisk hälsa.

Kan du beskriva dig som person? 

– Jag är målinriktad, envis och lojal. Jag är väldigt färgstark både på gott och ont. Jag är extremt familjekär, har nära till skratt och jag ÄLSKAR livet!

Du är väldigt framgångsrik, kan du berätta om din resa? 

– Jag flyttade till New York när jag var 22 år och bodde där i sju år. Jag tog en examen i Business Administration med inriktning marknadsföring där. Mina år där gav mig väldigt mycket skinn på näsan och det var det som fick mig att våga starta mitt första bolag 2014 när jag flyttade hem tillsammans med min bästa vän Rebecca Stella. Efter ett och ett halvt år blev vårt bolag uppköpt av ett börsnoterat bolag inom influencer marketing som jag idag har aktier i. Jag jobbar även som Bianca Ingrossos manager sedan 2016. 2018 startade jag och Bianca och mina två andra partners, Mikael Snabb och Jesper Matsch, skönhetsvarumärket Caia Cosmetics vilket verkligen har varit en framgångssaga hittills. Jag har även tillsammans med Rebecca Stella en av Sveriges största poddar som heter ”Nu börjar livet”, som också lett till att många dörrar öppnats upp för mig. Ja, ni hör ju, jag älskar att ha många bollar i luften.

Du verka brinna mycket för psykisk ohälsa, var kommer intresset ifrån? 

–Det började 2015 när min pappa tog sitt liv efter flera år av depression. Jag valde att dela med mig av min sorg i podden och efter det avsnittet dränktes min DM på Instagram av människor som varit med om samma sak eller människor som själva kämpar mot psykisk ohälsa. Jag blev helt knäckt när jag insåg hur vanligt det är och hur dåligt unga människor mår idag. Jag vill vara rösten för de som inte orkar kämpa.

Du ska nu bli ambassadör för Stiftelsen Choice, som arbetar med att förebygga psykisk ohälsa bland unga. Vad var det som fick dig att tacka ja till det erbjudandet? 

– För att de erbjöd utbildning och kunskap. Jag är inte bara ute efter att samla in pengar till olika välgörenheter, jag vill lära mig mer om ämnet och sprida kunskap. Vi behöver mycket mer kunskap och vi måste prata mycket mer om psykisk ohälsa än vad vi gör idag.

Stiftelsen Choice har jobbat i 10 år med läkar- och psykologstudenter som förebygger psykisk ohälsa och ANT-bruk bland ungdomar och unga vuxna. Det gör de genom att undervisa högstadie- och gymnasieelever om hur kroppen fungerar och hur den påverkas av alkohol, narkotika och tobak. Choice erbjuder även stödjande samtal. Vad tycker du om Stiftelsen Choice arbete? 

–Toppen, annars skulle jag inte välja att samarbeta med dem. De jobbar precis på de sättet som jag efterfrågat hos en välgörenhet/stiftelse.

På vilket sätt hoppas du kunna påverka genom att vara ambassadör för Choice? 

– Förutom att sprida den kunskap som jag lär mig hos Choice hoppas jag kunna hjälpa människor att hitta nya vänner som stöttar varandra inom den gemenskap vi bygger upp tillsammans. Det har jag och Rebecca lyckats med i vår podd. Våra lyssnare har hittat vänner för livet och de hjälper varandra och stöttar varandra. Helt fantastiskt!

Har du några egna idéer kring hur stiftelsen Choice skulle kunna jobba i framtiden för att förebygga psykisk ohälsa?

– Jag tycker att det ska satsa mycket mer på ambassadörskap lik de vi har. Både med kända och okända personer både i marknadsföringssyfte för att fler människor ska veta att Choice finns och vad de gör men även för att sprida kunskap, skapa mer möjligheter för föreläsningar i fler forum så ungdomar redan i skolan vågar berätta hur de mår och vad de går igenom. VI behöver en ordentlig våg i Sverige så fler våga prata och fler medmänniskor får kunskap om ämnet.