Ambassadörer

Möt influencern och entreprenören Jenny Svedberg Freéd

Vi är så glada över att få presentera vår nya ambassadör för Stiftelsen Choice. Jenny Svedberg Freéd, 27, är influencer, entreprenör och föreläsare som själv drabbades av psykisk ohälsa för några år sedan. Men nu hjälper hon andra som behöver hjälp:
 
Kan du beskriva dig själv som person?
-Jag är 27 år gammal, uppvuxen i Norrland. Bott sen 2014 i Stockholm. Jag träffade min man i början på 2018 och då köpte vi hus på Alnö i Sundsvall där vi nu bor deltid och pendlar mellan boende i Stockholm. Jag har alltid varit en driven, mångsidig och viljestark tjej inom viktiga samhällsfrågor, etik & moral , idrott, musik och teater sen jag var ung. Väldigt orädd och framåt i allt jag gör. Det har både varit en akilleshäl men idag när jag bemästrar alla strängar är det enbart en superkraft och egenskap hos mig själv som tar mig framåt dit jag vill. Jag driver idag eget bolag som personlig tränare, specifikt och nischad som tyngdlyftarcoach, mental coach, massageterapeut och föreläsare inom psykisk hälsa/välmående för att ge fler verktyg till de som är uppe i en psykisk ohälsa, den som vill förhindra men även den som är närstående att hantera. Där pratar jag om min egen resa då jag själv kommit ut på andra sidan efter många års psykisk ohälsa, grov depression, utmattning och suicid och åker land och rike runt på olika mässor, företag, egna anordnade välmående och träningsresor, även för att upplysa om just det här. Jag har mina sociala kanaler som instagram mm där jag når ut till 80 000 följare som är otroligt lojala och starka. Det är som min stora extrafamilj som hänger på alla fina projekt som hjälper folk där ute i nöd. 2021 samlade jag in genom min instagram 125 000:- på 24h till en kvinna som utsatts för våld med hennes son. De pengarna hjälpte enormt många fler som var utsatta.
 
Jag är även jourtjej och engagerar mig mycket med stora som små insamlingar samt med min starka röst för kvinnor och barn utsatta under mäns våld. Jag är ideellt mycket kontakt med unga som äldre för att finnas där för rådfrågning, stöd och hjälp. Genom privata medier men även genom kvinnojour. Jag gör helt enkelt det som hjärtat brinner för mer eller mindre och alla dagar, veckor och år ser olika ut.
 
Du har ett stort engagemang för psykisk ohälsa, hur kommer det sig?
-Det engagemanget har väl alltid funnits där när jag tänker tillbaka. Jag var väldigt lyhörd och såg sånt tidigare än många andra och har fått uppleva mycket hemskt och sånt barn inte ska vara med om tidigt i livet. Istället för att ta efter så har jag alltid kämpat för de utsatta. Det var mig barn hämtade för att läxa upp och stå upp emot mobbare på skolgården.
 
Jag har alltid fått ha skinn på näsan och fått tagit mycket trauman av olika slag sen barnsben som pockats på. Kort sagt ledde det till att jag som ung vuxen, när jag var kapabel och hade utvecklats till att kroppen förstod och ”klarade av” att möta det så gick jag in i en grov depression, utmattning med vidare symptom som artade sig fysiskt som håravfall, grå hud, viktnedgång, panikångestattacker dagligen, socialfobi m.m som sen ledde till suicid. Men jag tog min andra chans efter att ha gjort det finaste misslyckandet i livet och byggde sakta men säkert upp mitt liv igen. Tog alla hjälpmedel professionellt jag kunde, men insåg att det var ”stödben” och att jag är den riktiga hjälten i min saga. Jag behövde göra förändringar, beslut och aktiva val och inte ge upp. Och nu är det nästa precis 5,5 år sen jag hade min sista antidepressiva tablett, avslutad behandling och terapi med läkare & psykolog. 5,5 år sen jag kom ut på andra sidan och bara fortsatt framåt och mår som bäst.
 
Du medverkade i en tv-dokumentär, vad handlade det om?
-Jag har själv med min vän och producent Aileen Daif producerat och skapat dokumentären ” Du och jag mot psykisk ohälsa”. Den var banbrytande för mig då jag för första gången fick säga allt, äga allt öppet och berätta min resa och allt som hänt. I den ger jag verktyg och känslan till den som tittar hopp i att den inte är ensam men att det finns hjälp att få. Att du är förändringen även om det inte känns så. Jag pratar även om hur viktigt just tyngdlyftningen har varit för mig och många gånger avgörande.
 
Du har tillhört Sverigeeliten i tyngdlyftning, hur stark är du?
-Jag har väl inte varit en av de bästa, men en av de bättre då det är en enorm skara idag som lyfter betydligt mer och fått mer priser. Men jag är en stark och bra atlet som platsar in på pallen på de flesta tävlingar. Men jag skulle säga att jag är en av de bästa lyftarcoacherna och tränare idag. Och en av få som är kvinnliga. Jag är idag stark för att satsa mer på att andra ska lyckas, men för mig idag så har jag större syften än att vinna på pallen. Jag tävlar men jag gör det för känslan och kärleken till sporten. Jag har fokuserat sen 10 år tillbaka, då det fortfarande var en mansdominerad sport att främja in unga som äldre tjejer in i lyftarvärlden. Så jag vill säga att jag har varit en avgörande och stark röst för tyngdlyftningen och tjejer och är än idag. Det får mig att känna mig som en vinnare varje dag.
 
Idag är du en mycket uppskattade föreläsare och framgångsrik entreprenör, hur har du lyckats vända motgång till framgång?
-Jag har helt enkelt tagit vara på min andra chans. Jag såg aldrig bakåt därifrån förutom att ta lärdom och använda mina erfarenheter till att göra skillnad. Det var långt ifrån självklart att jag ens kan göra det jag gör idag då jag fortfarande återhämtar mig från utmattning av hjärna och kropp. Men i och med att jag blev klokare och lärde mig av det jag gjort fel så lever jag smart och kan bolla allt. Jag ville helt enkelt göra om och göra rätt den här gången och tog allt i den takt det gick och min kropp tillät. Jag hade redan bra grund med erfarenheter och utbildning. Det var bara orken som egentligen var hindret. Men det har fått växa till sig och tagit bit för bit under så många års tid så det har vuxit till något fint och hållbart som gör mycket gott. Det har inneburit mycket eftertanke OCH omtanke i alla val och bedrifter jag gjort och infört i mitt bolag och liv. Jag antar att jag har lyckats med det vilket jag är stolt över. Jag har inte tagit den snabbaste vägen. Men den varmaste, klokaste och finaste vägen och litat på det. Det har visat sig vara rätt väg att gå.
 
Hur kommer det sig att du valt att bli ambassadör för Stiftelsen Choice?
-Jag vill bli ambassadör för Stiftelsen Choice då de är en stiftelse med samma värderingar och hjärta. De agerar och VILL verkligen ut och göra gott och inte enbart för egen vinning. I en sån här sak gällande att jobba, sprida och göra det vi gör krävs det ett större syfte och driv. För mig är det att vara den jag själv hade behövt. Och precis så jobbar stiftelsen choice som klingar rätt hos mig och som jag gärna vill bidra till för att de ska växa och få bra förutsättningar att täcka upp för fler inom psykisk ohälsa m.m innan det är för sent.
 
Vi är så tacksamma att Jenny Svedberg Freéd valt att samarbeta med oss. Hon är en sann inspiratör och med hjärtat på rätta stället.
 

Varje år tar cirka 1 500 personer sitt liv i Sverige. Ditt bidrag kan rädda liv. 

I samband med CHOICE HEALTH DAY 2022 på Stockholm stadion startade vi insamlingskampanjen ”Stöd kampen mot psykisk ohälsa, missbruk och självmord bland ungdomar och unga vuxna”. Varje krona går till att förebygga psykisk och fysisk ohälsa bland unga. Självmorden är ett samhällsproblem som kräver stora insatser, men är möjliga att förebygga med tidiga insatser i skolan. Nu kan Du göra skillnad. Kontakta oss på info@stiftelsenchoice.se eller starta en egen insamling genom att klicka på länken nedan.

Klicka på länken och läs mer om hur du kan göra skillnad, engagera dig och rädda liv.

 

Intervju med Niclas Wahlgren inför CHOICE Health Day

 

Lasse Persson intervjuar Filip Lamprecht på stadion

 

Ellen Bergström ”våga misslyckas”

 

Sascha Beetz Magnusson om psykisk ohälsa

 

Läs om AT-läkaren Benjamin Raki engagemang i Choice