Ronja

Vem är du?
Ronja Eriksson och är 31 år gammal, Jobbar inom coachning & sälj, Stockholm.

Hur har du engagerat dig i Choice verksamhet?
Jag har nyss börjat engagerat mig i Choice verksamhet då jag i över 15 år haft familj med psykiskt ohälsa och jag har sett hur den bryter ner och förändrar en människa. Därför vill jag nu vara en del av detta och sprida kunskap till anhöriga och till dem som är sjuka så att varje person vågar ta tag i hjälp och så att vi slutar tala illa om psykisk ohälsa då detta inte är tabu utan det finns hjälp så ingen behöver dö.

Varför har du valt att engagera dig i Choice verksamhet?
Jag har valt att engagera mig då min mamma blev djupt deprimerad redan när jag var 12 år gammal så jag har varit med på denna resa i snart 20 år. Jag såg min mamma förlora hoppet om livet mer och mer, även om hon försökte så levde hon för oss sista tiden och inte sig själv. Jag har sett den roligaste och gladaste människa tappa livsglädjen och jag har också vart med sedan jag var liten och försökt få hjälp för mamma och känt känslan av att det är pinsamt och svårt att få hjälp.

Vad får du ut av att vara engagerad i Choice verksamhet?
Vad jag får ut av att vara en del av detta är att jag får vara med att göra detta normalt och öka kunskapen om ohälsa så att fler vågar prata om detta. Min mamma tog inte livet av sig men hennes psykiska ohälsa samt alla mediciner bröt ner hennes system så hennes hjärta inte orkade mer.

Du verka brinna mycket för psykisk ohälsa/ANT, var kommer intresset ifrån?
Mitt intresse för detta ämne kommer från att ha varit anhörig till min fina mamma. Jag har sett hur denna ohälsa påverkar och jag var så ensam utan hjälp. Jag minns hur mamma tyckte det var jobbigt att boka in möten och erkänna att hon inte mådde bra för utomstående så jag har alltid haft ett intresse, men när min mamma för någon vecka sen lämnade denna jord så blev det ännu mer klart för mig att med min erfarenhet kan jag hjälpa fler och det kommer jag göra!