Möt en läkarstudent

Meta

l-2

Jag heter Meta, är 25 år och studerar min sjätte termin på läkarprogrammet på Karolinska Institutet. Utanför skolan ägnar jag min tid åt mina största intressen, hästar och cykling, samt umgås med mina vänner.

Jag valde att börja föreläsa för Insamlingsstiftelsen Choice för jag tyckte det lät som en rolig utmaning. Föreläsningarna känns givande att hålla då de har ett förebyggande syfte, utan att man för den delen står och moralpredikar. Det känns bra att vi inte lägger in egna värderingar, utan att vi lutar oss tillbaka på objektiva och vetenskaplig fakta, vilket gör att många tror på och tar till sig av det vi berättar om. Majoriteten av eleverna är genuint intresserade och ställer frågor, vilket gör att tiden man lägger ner på det känns uppskattat. Att man sedan får gratis repetition från tidigare kurser och extra pengar i plånboken är bara en bonus!

Tove

Tove

Jag heter Tove, är 20 år och går tredje terminen på läkarprogrammet på Karolinska Institutet. De flesta av livets lediga stunder ägnar jag åt att springa, cykla och hänga med vänner.

Läkarutbildningen är för mig en elva terminer lång överlevnad genom tentaångest och en slags, om än oerhört spännande, faktaspäckad hjärntortyr – som jag står ut med för att få ägna resten av mitt liv åt att kombinera de två saker som gjorde att jag överhuvudtaget sökte utbildningen: fascinationen för hur kroppen fungerar, och det fantastiska i att få möta nya människor.

Med Insamlingsstiftelsen Choice blev dessa två pusselbitar verklighet avsevärt många terminer tidigare än vad jag hade tänkt mig. Resan med stiftelsen började under tredje KI-terminens inledning, och jag har inte för en sekund ångrat den ansökan som gjorde att jag nu får chansen att vara en del av det som stiftelsen Choice erbjuder – både ur perspektivet personlig utveckling, men inte minst för att det faktiskt känns som att det vi gör faktiskt gör skillnad. En klok man sa en gång att nyckeln till rikedom går genom att hitta ett jobb som du skulle genomföra även om du inte fick betalt. Om han har rätt så kan jag vara en av världens rikaste människor.

Viktor

Viktor

Jag heter Viktor och är 24 år. Jag studerar för närvarande nionde terminen på läkarprogrammet vid Karolinska Institutet. När jag inte är i skolan brukar jag spela tennis eller syssla med studentspexande.

Jag började arbeta med Insamlingsstiftelsen Choice därför att jag tror att förebyggande arbete är väldigt viktigt. Jag tycker om att undervisa och att försöka besvara de frågor som man stöter på i samband med detta. Jag tror att det faktum att vi försöker att vara så objektiva som möjligt, att informera utan att propagera eller moralisera, tillsammans med vår studiebakgrund gör oss till trovärdiga källor som kan nå fram till eleverna.

Paoyan

pao

Jag heter Paoyan och jag läser min nionde termin på läkarprogrammet på Karolinska Institutet. När jag inte pluggar så spelar jag sporter som basket och boxning samt umgås gärna med vänner. För mig är det viktigt att hjälpa människor innan de blir sjuka då min vision av framtida doktorer är att vi inte bara ska hjälpa sjuka utan också se till att friska inte blir sjuka.

Att vara en del av Insamlingsstiftelsen Choice är en jättebra chans för dig som läkarstudent att förstå vad du kommer att mötas av som läkare och samtidigt också bidra till en god hälsa bland ungdomar. Efter varje föreläsning så känner jag mig alltid lika glad av alla sköna gymnasieelever som lyssnat och varit aktiva, samtidigt som jag också lärt mig grymt mycket själv. Att plånboken får en bonus är inte heller dåligt!